Treceți la conținutul principal

Postări

Se afișează postări din septembrie, 2011

Orez integral cu legume si pui si un fel de crispy strips

Orez cu legume si pui, ingrediente: orez integral, morcovi, masline, fasole verde, o ceapa mica, doua linguri ulei, patrunjel, sare, piper si un piept de pui. Calorii: 175 kcal/ 100 g 1. Se lasa orezul la inmuiat 12 ore (nu e obligatoriu, doar se fierbe mai mult) 2. Se fierbe orezul 45 de minute pana scade. 3. In acelasi timp se taie legumele si puiul. 4. Se caleste putin orezul in ulei, apoi se adauga carnea, legumele si maslinele. 5. Se adauga apa cat sa le cuprinda, se acopera si se lasa la foc mic (15 minute). Amestecati din cand in cand. Dupa aceea se ia capacul, se mareste flacara si se mai lasa pana cand scade. Se amesteca pentru a nu se prinde sau arde. 6. Se adauga patrunjelul si se face o salata de varza. Crispy strips in 15 minute. Ingrediente jumatate piept pui, 1-2 oua, fulgi porumb, sare si piper, putina faina, ulei. 1. Se maruntesc fulgii de porumb, se bat doua oua si se pune in ele sare piper si faina. 2. Se taie pieptul in fasii si se da prin oua si apoi

Bors de fasole

Ingrediente: fasole boabe, morcov, telina, ceapa, ardei gras, dovlecel, leustean, cimbru, doua linguri ulei, vegeta, bulion, bors. Calorii: 100 kcal/ 100 g 1. am pus fasolea la inmuiat cateva ore (6-12) inainte de fierbere. 2. am fiert fasolea in  trei ape timp de o ora. 3. in ultima apa in care fierbe fasolea (care devine ciorba) se adauga legumele taiate, vegeta si piper sau un ardei iute tocat. 4. dupa ce au mai fiert  toate cel putin o jumatate de ora, se adauga doua linguri bulion, ceapa calita si borsul (daca e uscat se pune direct, daca e lichid se clocoteste mai intai). 5. le-am mai lasat 5-10 minute si apoi am adaugat cimbru si leustean (daca puneti verdeata uscata, se adauga cu 5 minute inainte de a stinge focul).

Paine cu tarate

 Ingrediente : faina alba de grau 450 g, tarate de grau 50 g, faina de secara pentru framantat (sau ce faina are fiecare), 3 linguri ulei, 25 g dojdie proaspata, 300 ml apa, sare si zahar. Calorii : 250 kcal/100 g   1. Se pune apa la incalzit cu putin zahar (doua lingurite) pentru a se topi. Dupa ce ajunge la 35-40 grade Celsius (calda, dar sa poti tine degetele in ea) 2. Se striveste si topeste drojdia in apa, se acopera si se lasa 10 minute sa faca spuma. 3. Se amesteca faina alba cu taratele si se adauga sare si trei linguri de ulei (eventual de masline). 4. Se pune drojdia in faina si se amesteca. Se framanta aluatul pana cand nu se mai lipeste de maini. 5. Se lasa la crescut o ora. Apoi se framanta iarasi bine, pentru 10-15 minute. 6. Se formeaza doua painici ovale, se cresteaza putin si se mai lasa 10 minute la crescut. 7. Se pun in cuptorul preincalzit, la foc mediu pentru 25-30 minute (depinde si de fiecare aragaz, asa ca daca miroase a ars se scoate:).

Ciorba de legume

Foarte buna, te scapa de grija felului intai doua-trei zile si se fac economii considerabile daca ai o ciorba mereu in frigider. De multe ori sotul meu se satura doar din ea (bineinteles adauga mult iaurt si paine). Ingrediente : telina, morcov, dovlecei, ardei gras, ceapa, un ardei iute, doua foi de varza, fasole verde, bulion, bors, leustean, vegeta si nitel ulei (doua-trei linguri). Am taiat cubulete toate legumele si le-am calit putin in ulei. Am adaugat apa, vegeta, si le-am lasat la foc mare pana a dat in clocot. Am amestecat bine, apoi am pus capacul si am lasat la foc mic spre mediu cam 15 minute. In acest timp am tocat ceapa, am calit-o si am fiert borsul lichid (daca e uscat se adauga direct). Se pune in oala ceapa, o lingura-doua de bulion, si se mai lasa putin la fiert. Apoi se pune, borsul, se amesteca, si se mai fierbe 5-10 minute. La sfarsit se adauga verdeata si gata. Acum ramane doar sa se raceasca. E foarte bun cu iaurt gras, paine neagra si ardei iuti.

Macrou cu brocoli la cuptor

E o reteta foarte simpla, sanatoasa si accesibila ca pret. Combinatia de macrou cu brocoli si mujdei e foarte gustoasa. Ingrediente : 6 pesti, brocoli, lamaie, ulei de masline, sare, piper, usturoi si daca aveti ceva verdeata (patrunjel) Calorii : 140 kcal/100g macroul Pret : 30 lei, 6 portii  Se dezgheata si se curata pestii, se taie coada si capul. Apoi se pun in tava, se ung cu putin ulei, se adauga brocoli si putina lamaie, sare si piper. Tava se acopera cu folie de aluminiu intepata cu o scobitoare. Se lasa la foc mic in cuptor pentru o ora. Brocoli se scoate dupa 30 de minute, sau cand are culoarea verde aprins. Eu am facut si mujdei de usturoi si a mers foarte bine (usturoi curatat, lamaie, ulei masline si sare).

Piept de curcan cu legume la cuptor

Ingrediente : 1 kg piept curcan, dovlecei, morcovi, ardei gras, ardei iute, vinete, vegeta, patrunjel, dafin si oregano, o lingura ulei Calorii : curcanul 140 kcal/ 100 g si legumele max 50 kcal/100 g Pret : 40 lei, 4-6 portii Dureaza o ora.   Se taie carnea in cuburi maricele, se ung cu ulei si se pun in tava. Apoi se presara vegeta peste ele si se acopera cu folie de aluminiu. Se pune in cuptor la foc mic.   In acest timp se pregatesc legumele (se spala, curata si se taie in cuburi).   Se scoate carnea si se pun in tava si legumele. Se mai pune putin patrunjel, dafin, oregano si vegeta. Se acopera la loc si se mai lasa la foc mic 45-60 de minute. Merge cu o salata de varza.

Pizza

Ingrediente : blat - faina de grau 500 g, drojdie 25 g, 3 lg ulei, putina sare si zahar                     ciuperci, masline, ardei gras, cascaval si emmentaler, oregano, suc de rosii si/sau ketchup Calorii : aproximativ 300kcal/100 g Pret : o pizza maxim 18 lei (3-4 portii) Blat: In 300 ml de apa calduta (cat poti sa tii degetele in ea) se topesc 2 lingurite de zahar. Se adauga 25 g drojdie proaspata si se amesteca pana se dizolva drojdia. Se acopera si se lasa 10-15 minute pana face putina spuma. In acest timp am cantarit 200 g faina neagra de grau, 200 g faina alba, si 100 g faina de secara (le aveam prin casa, si am vrut sa vad cum iese - a iesit excelent). Am adaugat putina sare si trei linguri de ulei de masline. Am amestecat tot si am framantat pana nu s-a mai lipit coca de maini (pentru asta mai trebuie o cana de faina). Se lasa la crescut o ora, acoperit cu un prosop curat. In timp ce creste, se taie ardeiul, ciupercile, cascavalul, maslinele.   Dupa ce a cr