O masa usoara pentru o zi de vara.
Ingrediente: (pentru o oala mare de ciorba) doua cepe, telina, dovlecel, morcovi, radacini de patrunjel, doi ardei grasi, rosii, suc de rosii, fasole verde, leustean (sau patrunjel), vegeta, bors, ulei.
Pret: 15 lei (cu aproximatie, doar pentru cantitatile folosite in ciorba si mamaliga): fasolea verde congelata(500g) 5 lei, jumatate telina 1.5 lei, morcovi 0.5 lei, radacini patrunjel 0.5 lei, doi ardei grasi 1 leu, rosii 1 leu, legatura verdeata 1 leu, bors si vegeta, ulei 2.5 lei= 13 lei si mamaliga(300 g malai)= 2 lei, total 15 lei (dar ai ciorba si mamaliga pentru doua zile)
Calorii: cioba are 30 kcal si mamaliga aproximativ 100kcal (pe suta de grame).
Durata gatitului: o ora
Din 500 g (un castronel) si maxim 200g mamaliga te saturi.
Ciorba:
Se curata si spala legumele si se taie in cubulete (e simplu de facut dar dureaza ceva vreme). Puneti in oala mai intai telina, morcovii, dovlecelul, o ceapa si fasolea verde. Adaugati putin ulei, vegeta si piper si lasati sa se caleasca. Dupa ce le-a mai scazut putin volumul, adaugati apa cat sa le cuprinda, puneti capacul si lasati la foc mediu pentru 10-15 minute. Intre timp taiati si caliti ardeii si cealalta ceapa, tocati rosiile sau amestecati-le cu blenderul. Ridicati capacul si puneti ce ati pregatit in timp ce se fierbea (ardei grasi, ceapa, suc de rosii si/sau bulion). Mai adaugati putina apa, sa nu fie prea deasa ciorba, dar nici prea apoasa :). Lasati cu capacul pus inca putin. Dupa ce au clocotit, da la foc mai mic, pentru a nu se inmuia prea tare legumele (ideea e doar sa fiarba, nu sa clocoteasca in continuare).
Dupa ce a fiert 10-15 minute, puneti 5 lingurite de bors uscat (prefer brosul lichid, facut de mama...dar acum nu am avut ) si mai fierbeti 5 minute. Dupa ce inchideti focul taiati verdeata, presarati si amestecati. Puteti sa adaugati smantana sau iaurt gras pentru un gust mai bogat.
Mamaliga: Puneti apa la fiert. Cand fierde adaugati sare si malaiul incet in timp ce amestecati. Dupa ce incepe sa se umfle amestecati continuu pana ajungeti la consistenta dorita.(aproximativ 300g malai si 600ml apa)
Am facut si niste poze pentru clarificari:
Ingrediente: (pentru o oala mare de ciorba) doua cepe, telina, dovlecel, morcovi, radacini de patrunjel, doi ardei grasi, rosii, suc de rosii, fasole verde, leustean (sau patrunjel), vegeta, bors, ulei.
Pret: 15 lei (cu aproximatie, doar pentru cantitatile folosite in ciorba si mamaliga): fasolea verde congelata(500g) 5 lei, jumatate telina 1.5 lei, morcovi 0.5 lei, radacini patrunjel 0.5 lei, doi ardei grasi 1 leu, rosii 1 leu, legatura verdeata 1 leu, bors si vegeta, ulei 2.5 lei= 13 lei si mamaliga(300 g malai)= 2 lei, total 15 lei (dar ai ciorba si mamaliga pentru doua zile)
Calorii: cioba are 30 kcal si mamaliga aproximativ 100kcal (pe suta de grame).
Durata gatitului: o ora
Din 500 g (un castronel) si maxim 200g mamaliga te saturi.
Ciorba:
Se curata si spala legumele si se taie in cubulete (e simplu de facut dar dureaza ceva vreme). Puneti in oala mai intai telina, morcovii, dovlecelul, o ceapa si fasolea verde. Adaugati putin ulei, vegeta si piper si lasati sa se caleasca. Dupa ce le-a mai scazut putin volumul, adaugati apa cat sa le cuprinda, puneti capacul si lasati la foc mediu pentru 10-15 minute. Intre timp taiati si caliti ardeii si cealalta ceapa, tocati rosiile sau amestecati-le cu blenderul. Ridicati capacul si puneti ce ati pregatit in timp ce se fierbea (ardei grasi, ceapa, suc de rosii si/sau bulion). Mai adaugati putina apa, sa nu fie prea deasa ciorba, dar nici prea apoasa :). Lasati cu capacul pus inca putin. Dupa ce au clocotit, da la foc mai mic, pentru a nu se inmuia prea tare legumele (ideea e doar sa fiarba, nu sa clocoteasca in continuare).
Dupa ce a fiert 10-15 minute, puneti 5 lingurite de bors uscat (prefer brosul lichid, facut de mama...dar acum nu am avut ) si mai fierbeti 5 minute. Dupa ce inchideti focul taiati verdeata, presarati si amestecati. Puteti sa adaugati smantana sau iaurt gras pentru un gust mai bogat.
Mamaliga: Puneti apa la fiert. Cand fierde adaugati sare si malaiul incet in timp ce amestecati. Dupa ce incepe sa se umfle amestecati continuu pana ajungeti la consistenta dorita.(aproximativ 300g malai si 600ml apa)
Am facut si niste poze pentru clarificari:
una cu iaurt, una fara, eu am mancat-o pe aia cu:) |
inainte de a fi ciopartite... |
aici se calesc legumele |
am adaugat putina apa si am pus capacul |
aici pregateam celelalte ingrediente |
aici au fost puse cele de mai sus |
aici ciorba e gata (borsul si verdeata puse) si mamaliga mai avea putin:) |
Comentarii
Trimiteți un comentariu