Treceți la conținutul principal

Ciorba de legume cu mamaliga

O masa usoara pentru o zi de vara.
Ingrediente: (pentru o oala mare de ciorba) doua cepe, telina, dovlecel, morcovi, radacini de patrunjel, doi ardei grasi, rosii, suc de rosii, fasole verde, leustean (sau patrunjel), vegeta, bors, ulei.
Pret: 15 lei (cu aproximatie, doar pentru cantitatile folosite in ciorba si mamaliga): fasolea verde congelata(500g) 5 lei, jumatate telina 1.5 lei, morcovi 0.5 lei, radacini patrunjel 0.5 lei, doi ardei grasi 1 leu, rosii 1 leu, legatura verdeata 1 leu, bors si vegeta, ulei 2.5 lei= 13 lei si  mamaliga(300 g malai)= 2 lei, total 15 lei (dar ai ciorba si mamaliga pentru doua zile)
Calorii: cioba are 30 kcal si mamaliga aproximativ 100kcal (pe suta de grame).
Durata gatitului: o ora
Din 500 g (un castronel) si maxim 200g mamaliga te saturi.

 Ciorba:
Se curata si spala legumele si se taie in cubulete (e simplu de facut dar dureaza ceva vreme). Puneti in oala mai intai telina, morcovii, dovlecelul, o ceapa si fasolea verde. Adaugati putin ulei, vegeta si piper si lasati sa se caleasca. Dupa ce le-a mai scazut putin volumul, adaugati apa cat sa le cuprinda, puneti capacul si lasati la foc mediu pentru 10-15 minute. Intre timp taiati si caliti ardeii si cealalta ceapa, tocati rosiile sau amestecati-le cu blenderul. Ridicati capacul si puneti ce ati pregatit in timp ce se fierbea (ardei grasi, ceapa, suc de rosii si/sau bulion). Mai adaugati putina apa, sa nu fie prea deasa ciorba, dar nici prea apoasa :). Lasati cu capacul pus inca putin. Dupa ce au clocotit, da la foc mai mic, pentru a nu se inmuia prea tare legumele (ideea e doar sa fiarba, nu sa clocoteasca in continuare).
Dupa ce a fiert 10-15 minute, puneti 5 lingurite de bors uscat (prefer brosul lichid, facut de mama...dar acum nu am avut ) si mai fierbeti 5 minute. Dupa ce inchideti focul taiati verdeata, presarati si amestecati. Puteti sa adaugati smantana sau iaurt gras pentru un gust mai bogat.
Mamaliga:  Puneti apa la fiert. Cand fierde adaugati sare si malaiul incet in timp ce amestecati. Dupa ce incepe sa se umfle amestecati continuu pana ajungeti la consistenta dorita.(aproximativ 300g malai si 600ml apa)
Am facut si niste poze pentru clarificari:
una cu iaurt, una fara, eu am mancat-o pe aia cu:)

inainte de a fi ciopartite...

aici se calesc legumele


am adaugat putina apa si am pus capacul

aici pregateam celelalte ingrediente


aici au fost puse cele de mai sus

 
aici ciorba e gata (borsul si verdeata puse) si mamaliga mai avea putin:)





Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macrou cu brocoli la cuptor

E o reteta foarte simpla, sanatoasa si accesibila ca pret. Combinatia de macrou cu brocoli si mujdei e foarte gustoasa. Ingrediente : 6 pesti, brocoli, lamaie, ulei de masline, sare, piper, usturoi si daca aveti ceva verdeata (patrunjel) Calorii : 140 kcal/100g macroul Pret : 30 lei, 6 portii  Se dezgheata si se curata pestii, se taie coada si capul. Apoi se pun in tava, se ung cu putin ulei, se adauga brocoli si putina lamaie, sare si piper. Tava se acopera cu folie de aluminiu intepata cu o scobitoare. Se lasa la foc mic in cuptor pentru o ora. Brocoli se scoate dupa 30 de minute, sau cand are culoarea verde aprins. Eu am facut si mujdei de usturoi si a mers foarte bine (usturoi curatat, lamaie, ulei masline si sare).

Orez integral cu legume si pui si un fel de crispy strips

Orez cu legume si pui, ingrediente: orez integral, morcovi, masline, fasole verde, o ceapa mica, doua linguri ulei, patrunjel, sare, piper si un piept de pui. Calorii: 175 kcal/ 100 g 1. Se lasa orezul la inmuiat 12 ore (nu e obligatoriu, doar se fierbe mai mult) 2. Se fierbe orezul 45 de minute pana scade. 3. In acelasi timp se taie legumele si puiul. 4. Se caleste putin orezul in ulei, apoi se adauga carnea, legumele si maslinele. 5. Se adauga apa cat sa le cuprinda, se acopera si se lasa la foc mic (15 minute). Amestecati din cand in cand. Dupa aceea se ia capacul, se mareste flacara si se mai lasa pana cand scade. Se amesteca pentru a nu se prinde sau arde. 6. Se adauga patrunjelul si se face o salata de varza. Crispy strips in 15 minute. Ingrediente jumatate piept pui, 1-2 oua, fulgi porumb, sare si piper, putina faina, ulei. 1. Se maruntesc fulgii de porumb, se bat doua oua si se pune in ele sare piper si faina. 2. Se taie pieptul in fasii si se da prin oua si apoi

Briose cu putini carbohidrati (low carb/ketogenic si evident fara zahar adaugat)

M-am agitat de dimineata pentru un mic dejun cu putini carbohidrati. Mini omlete cu sunca, ou, telemea, putin ardei gras si ceapa taiate marunt si oregano. Desert briose cu ciocolata - foarte bune! Am cedat si am mancat jumatate...desi planul era sa mananc diseara :) minunatia asta are doar 4 grame de carbohidrati/briosa si sunt bestiale cu cafeaua de dimineata  Reteta pentru cele 6 briose din poza: 4 oua, 4 linguri pline cu faina de migdale, o lingurita de bicarbonat de sodiu, o ciocolata Heidi 75% cacao, vreo 50 gr unt, ulei cocos pentru uns formele - sau alta grasime.  Ingredinte optionale: fulgi de cocos, nuci, zmeura. Se topeste ciocolata neagra cu untul la microunde (la cea mai mica putere) - cateva minute - sa nu se incalzeasca prea tare. Se bat ouale, se adauga amestecul de ciocolata cu unt topite, se mixeaza din nou apoi se adauga faina de migdale si bicarbonatul se mixeaza si se toarna in formele unse.  Am pus in cuptorul incins pe mijloc la foc